· 

In een Brabants stemlokaal

IN EEN BRABANTS STEMLOKAAL
In de gang van dit stemlokaal-in-schoolgebouw sta ik in de rij. Een waarnemer houdt vanaf hier het stemlokaal in de gaten en als de stemgerechtigden daar verdwenen zijn mag een volgende verder lopen. Wanneer ik bijna aan de beurt ben wordt mij door deze man verzocht een mondkapje op te doen. Ik zeg hem vriendelijk dat ik dat niet zal doen en voeg er terloops nog even aan toe dat het niet verplicht is.
“Doe het dan voor ons”, is zijn smekende reactie.
Ik vraag hem of het over de gezondheid gaat en na een bevestigend antwoord leg ik hem even uit wat deze mondkapjes met je eigen gezondheid doen en als het daar dus over gaat, hij het beter zelf af kan doen. Ter ondersteuning zoek ik op mijn mobieltje even de video van minister De Jonge, waarin hij het heeft over de schijnveiligheid van deze prullaria, en speel dat af.
“U mag verder”. Een bijbehorende gezichtsuitdrukking kan ik niet waarnemen en geeft me dan nog even mee: “Vanaf december is het wel verplicht”.
Die hindernis heb ik nu gehad en ben dan alleen in het stemlokaal met drie waarnemers en krijg ik de opmerking:
“U bent uw mondkapje vergeten”.
Ik zeg nogmaals vriendelijk dat dat niet verplicht is en dan krijg ik een ‘hilarisch’ antwoord:
“Doe het dan voor ons, want nu moeten we alles ontsmetten als u weg bent”.....

Reactie schrijven

Commentaren: 0