· 

DE MAZELEN BIJ OME PIET

 

 

Toen op 15 december 1947 mijn oudere broer Henk was geboren schreef ome Piet, een broer van mijn vader die in Zevenbergschenhoek woonde en twaalf kinderen grootbracht, een brief naar Boxtel om te feliciteren met de nieuwste Langenberg telg:

“...Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van de kleine Hendrik. Alles wel goed zeker.

Hier gaat alles goed. De kinderen zijn weer goed gezond. De vijf kleinsten hebben de mazelen gehad. Met de werkzaamheden gaat het ook heel goed...

 

Fantastisch. 

 

Vijf kinderen hadden de mazelen en waren weer gezond. 

Zo was het en zo is het nog steeds. Kinderen die de mazelen krijgen zijn even ziek met wat koorts, maar dat herstelt zich vrij snel en ze zijn daarna ook voor hun leven gevrijwaard van die ziekte.

 

Echter.

 

Sinds de jaren zeventig zijn de vaccinaties ingevoerd en moeten we plots geloven dat mazelen een ernstige en dodelijke ziekte is waar je bang voor moet zijn. Op het NOS-journaal van deze week werd gewag gemaakt van een uitbraak van deze ziekte in Urk. Bij een volwassene en een aantal kinderen is de ziekte geconstateerd en voor mensen uit die omgeving zijn antistoffen aangeleverd. 

 

Ik werd anderhalf jaar na bovengenoemde ‘Hendrik’ geboren en mijn moeder vertelde mij later hierover dat zij, op het moment dat ik koorts had van de mazelen, de huisarts toch nog even bezocht en daar kreeg ze te horen dat ze zich echt niet ongerust hoefde te maken en dat het goed was wanneer ze mijn jongere broertje Frank bij mij op de kamer zou leggen, waardoor hij de mazelen ook zou krijgen en we er verder voor de rest van ons leven vanaf zouden zijn. 

 

 

Televisie was er in die tijd nog niet, maar ik ben ervan overtuigd dat ook de kranten in die tijd, in de omgeving van Zevenbergschenhoek alsook die uit de omgeving van Boxtel, geen berichten hebben geplaatst waarin gesproken werd over die mazelen-kinderen bij de Langenbergjes.......

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Lia vd Langenberg (zaterdag, 29 juni 2019 13:02)

    Wat leuk om te lezen Hans zo'n oude brief van ome Piet. En idd vroeger ging het zo, en werd er niet zoveel ophef over gemaakt. Fijn weekend groetjes