· 

De Atelier Artikelen deel 1. Het virus mocht geen naam hebben / Bescherm onze kinderen

 

 

De wereld staat op zijn kop en de angst overheerst. Dat is wat betreft onze kinderen nog het meest traumatisch denk ik. 

Kinderen, en volwassenen natuurlijk ook, worden dagelijks bestookt door de (sociale) media met cijfers van het aantal doden van die dag. In een van de journaals laten ze  een paar kinderen zien die voor de televisie liggen waarop het cijfer van die dag bekend wordt gemaakt en je ziet die gezichten vol verontwaardiging, verwarring en vrees. Het doet me ontzettend zeer en zeker omdat de vader, die erbij zit niet reageert. 

Praat er samen over, probeer uitleg te geven en geef ze bescherming. 

Ik keek toevallig gisteren naar Steven Seagal die tegen een angstige medepassagier van het schip zei: “Blijf maar achter mij lopen, dan gebeurt je niets”. En ik dacht meteen aan de bescherming die ik hier bedoel voor de kids.

Heel veel mensen en zeker ook de kinderen kunnen zo’n cijfers niet in perspectief zien. 

Let wel, ik vind elke dode één teveel, maar het maakt wel onderdeel uit van ons leven. Zeker in het jaarlijks terugkerende griepseizoen.

Neem nu bijvoorbeeld 2018. Slechts twee jaar geleden, maar bij velen al uit het geheugen gedeletet. Maar even voor de volwassen lezer (laat de kinderen even aan een spelletje beginnen), er waren toen zo af en toe headlines in de kranten over de sterke griepgolf. Ook waren er media die gewag maakten van de overvolle ziekenhuizen omdat ze overladen werden met grieppatiënten. Als we nu voor een griepseizoen vier maanden tellen, vielen er honderd doden gemiddeld per dag. Ik zet geen uitroeptekens, maar ook bij mij heeft dat flinke impact. Van dat aantal zeiden de specialisten dat er zo’n twintig overleden aan de ‘normale’ griep en tachtig extra omdat er nog een virus rondwaarde... Vier maanden lang en bijna twaalf duizend doden. In Nederland alleen hè. En dan staat bij toeval vandaag een foto in de krant van de drukbezochte bevrijdingsfeesten in 2018. Het leven ging door. Bedrijven vielen niet om. Men verloor zijn baan niet. Geen crisis… Men was wel enigszins bang, maar men vierde het leven.

 

Het virus mocht geen naam hebben.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Aad (woensdag, 25 maart 2020 17:39)

  Mooi verwoord Hans.

 • #2

  Linda vd koevering (donderdag, 26 maart 2020 06:41)

  Klopt helemaal lieve Hans !
  Goed verwoord ! En zo zitten we allemaal in hetzelfde schuitje en inderdaad moeten we samen proberen sterk te staan .. ongeacht of iets wel en niet klopt wat nu aan cijfers en getallen voorbij komt maar vooral je eigen en je gezin proberen zo goed mogelijk te beschermen op wat voor manier dan ook...
  hou jullie haaks❤️ Liefs

 • #3

  Jelle (zondag, 26 april 2020 10:19)

  Dag Hans, ik wil toch even reageren op je blog en dan voornamelijk op het laatste gedeelte over 2018.

  Het is appels en peren vergelijken en voordat er een conclusie wordt geven zou er eerst onderzoek gedaan moeten worden over de twee ziekte beelden. (Virus van 2018 en nu Corona)
  Het grote verschil is de besmettelijkheid en de duur dat men in het ziekenhuis op IC afdeling ligt. Bij eerdere ernstige griep (bv uit 2018 of eerder) lag je maar een paar dagen op IC. Bij Corona is er bijna geen verloop, sommige patiënten blijven 5 weken op IC. Met als gevolg dat ons Zorgstelsel het niet aankan.
  Daardoor heeft de regering maatregelen getroffen om de piek op IC capaciteit te kunnen reguleren zodat we niet dezelfde taferelen als Italië zouden krijgen. Daar was het soms een oorlogssituatie, wie wel wie niet op de beademing.
  Het Coronavirus is nieuw met een groot aantal onbekende parameters (elke dag wordt er bijgeleerd).Maar Corona is zeker geen normaal griepje.
  Kijk naar de wereldleiders , van UK, VS, Brazilië, Wit Rusland, Rusland en Zweden komt ook nog.. Allemaal deden ze het af met het is maar een griepje.. totdat de ziekenhuizen te vol worden. Helaas niets doen was geen optie.
  Impact is enorm, dat ben ik volkomen met je eens.

  Groet Jelle

 • #4

  Hans van de Langenberg (zondag, 26 april 2020 20:25)

  Van "swiss propaganda research" waarin alle mogelijke onderzoeken en cijfers over Corona worden verzameld: Professor Detlef Krüger, the direct predecessor of the well-known German virologist Christian Drosten at the Charité Clinic in Berlin, explains in a recent interview that Covid19 is „in many respects comparable to the flu“ and „no more dangerous than certain variants of the flu virus“. Professor Krüger considers the „mouth and nose protection discovered by politicians“ to be „actionism“ and a potential „germ-slinger“. At the same time he warns of „massive collateral damage“ caused by the measures taken.

 • #5

  Jelle (maandag, 27 april 2020 09:01)

  Met andere woorden het RIVM praat onzin.. lees ook de onderzoeken van onze eigen ziekenhuizen bv UMCG.
  Iets met propaganda in de naam..er zijn meerdere website te vinden die het afdoen als normaal.. Er zit wel degelijk verschil in, niet zozeer het aantal doden maar de snelheid en het aantal mensen op IC. Of klopt dit ook niet ?

  Even terug naar de vergelijking met 2018 (of zelfs 2014/2015).
  Het verschil blijkt uit de cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie: tijdens de epidemie in 2018 lagen er op het hoogtepunt 350 patiënten met ademhalingsproblemen op de Nederlandse ic’s. Nu met Corona/Cofid-19, op het hoogste punt rond 1480 mensen op de IC. (Doordat er drastische maatregelen waren genomen kon dit net onder controle worden gehouden).
  Het ging om de snelheid en het groot aantal besmette mensen die intensieve medische zorg nodig heeft en had. En dat mensen erg lang op IC (over 30 dagen) liegen en lagen. En dat ons Zorgstelsel aan het limiet zat wat niet zowat in 2014/2015, 2018. Dat was mijn boodschap.
  Zo’n soort virus met zo’n impact is er de laatste tijd niet geweest. En we zijn er ook niet snel van af.. Wellicht komt er nog meer in het najaar als de griep en Cofid-19 weer gaat opspelen met en (nog) grotere golf tot gevolg heeft.

  Laten we hopen van niet..